Artikkelin kansikuva

Kuinka minusta tuli koodari?

Julkaistu: 8.3.2022

Päivitetty: 10.3.2022

Koodariksi voidaan nykyään päätyä useita erilaisia reittejä pitkin. Ohjelmistoalan piirteisiin kuuluu jatkuva oppiminen, jotta teknologian kyydissä pysyy mukana. Tästä syystä pelkkä koodarin koulutus ei aina ole välttämätön työpaikan saamiseen, vaan itseoppineita koodareita löytyy paljon. Polkuja koodariksi löytyykin varmasti yhtä monta kuin on koodareitakin. Tässä elämänkerrallisessa tekstissä jaan oman tarinan matkastani koodariksi.

👶 Syntyminen korpikainuuseen (1992)

Vaikka teksti käsitteleekin matkaani koodariksi, on hyvä tietää vähän taustaa minusta. Nimeni on Arttu Isopahkala ja olen syntynyt Kajaanissa vuonna 1992. Synnyin keskimmäisenä lapsena viisihenkiseen perheeseen. Isäni on toiminut ammattikoulun opettajana sähköpuolella, josta kiinnostus teknologiaan todennäköisesti on alunperin lähtenyt. Uskon kuitenkin vakaasti, että tietokoneiden ja internetin yleistyminen nuoruudessani sekä veljeni innostunut asenne tietokoneita kohtaan ovat ne suurimmat tekijät, jotka ajoivat minut teknologian pariin.

🤑 Veljesten suunnitelma: Mainostuloilla miljonääreiksi (2005)

Ensikosketukseni koodaamiseen tapahtui joskus 13-vuotiaana, kun pikkuveljeni kanssa toteutimme dollarit silmissä kiiluen WordPress-sivustoja, joilla yritimme saalistaa mainostuloja. Minun sivusto julkaistiin osoitteeseen gallupit.org ja muutama euro sillä tuotettiinkin. Sivustolla oli kymmeniä galluppeja itse luotuna ja vastaajat näkivät mitä mieltä muut olivat erilaisista aiheista. Kysymykset olivat tyyliin “mikä on sun lempiruoka?” ja siihen vaihtoehdot. PHP toimi kielenä, jolla vähän kustomoitiin sivua, mutta WordPress ja AdWords olivat ne tärkeimmät komponentit. Yritin vastikään etsiä sivustoa internetin historiasta ja vanhoista tiedostoista — valitettavasti tuloksetta.

🏫 Koodailua ammattikoulussa ja lukiossa (2008 — 2012)

Kävin Kajaanissa ICT-lukion, joka oli kaksoistutkinto sisältäen lukion ja sähköalan perustutkinnon. Ammattikoulun puolella toteutettiin lisää muutamia nettisivuja perinteisellä HTML + CSS yhdistelmällä. Lisäksi opiskeltiin vähän lisää PHP:tä. Harjoitustyönä loin kuvitteelliselle hevospooloseuralle räikeät ja huumorilla höystetyt nettisivut. Koodailu ei ollut tähän aikaan ykkösjuttu vaan tykkäsin tosi paljon videoeditoinnista ja julkaisin Youtubeen videoita tasaista tahtia (animaatioita ja huumorivideoita eri peleistä).

🚛 Muutto Jyväskylään isojen poikien mediakouluun (2013 — 2017)

“Ensimmäiset ohjelmointikurssit kuitenkin veivät aivan mukanaan ohjelmoinnin pariin.”

ICT-lukion ja intin jälkeen muutin Jyväskylään opiskelemaan ammattikorkeaan mediatekniikkaa, koska tykkäsin videoeditoinnista. Ensimmäiset ohjelmointikurssit kuitenkin veivät aivan mukanaan ohjelmoinnin pariin. Koin suurta mielihyvää ongelmanratkaisusta ja oli uskomatonta osata toteuttaa erilaisia pelejä ja sovelluksia. AMK aikana koodailin kiivaasti sekä koulussa että vapaa-ajalla. Ensimmäisen vapaa-ajan projektin toteutin ActionScript 3.0 -kielellä. Pelissä piti kerätä taivaalta tippuvia pulloja mahdollisimman nopeasti. Tein lisäksi Android sovelluksia Java-kielellä jatkuvalla syötöllä. Olin koukussa koodaamiseen ja halusin oppia lisää…

🏔️ Alppimaahan kokemuksia ja kielitaitoa hakemaan (2017)

Viimeisenä vuotena AMK:ssa lähdin 5kk opiskelijavaihtoon Itävaltaan pienehköön Dornbirnin kaupunkiin. Vaihto-opiskelu ulkomailla oli aina ollut elämäni TODO-listalla ja vihdoin sain sen toteutettua. Itävallassa opiskeltiin samaan tapaan kuin Suomessakin, tosin laitteisto oli vaihtokoulussa monipuolisempaa kuin kotimaassa. Löytyi mm. Apple -luokka, jossa oli pelkkiä Applen laitteita. Löytyi lisäksi tilat Virtual Realityn ja 3D-tulostamisen opettamiselle. Vaihto-opiskeluaikana opin mm. AR- ja iOS-sovellusten tekoa sekä hurjasti englantia. Alppimaasta kuitenkin jäi päällimmäisenä mieleen jylhät maisemat ja retket muiden vaihtareiden kanssa.

📈 Firstbeatilla harjoittelijasta ammattilaiseksi (2017 — 2020)

Sain vaihto-opiskelun jälkeen työharjoittelupaikan hyvinvointiteknologiaan keskittyvästä yrityksestä Firstbeat. Muunsin opinnäytetyönä vanhentuneen Flash -sovelluksen GWT (Google Web Toolkit) -sovellukseksi. Harjoittelu meni sen verran hyvin, että minut palkattiin vakituiseen työsuhteeseen. Myöhemmin Firstbeatilla pääsin siirtymään enemmän back-endin puolelle sekä toteuttamaan mm. React-sovelluksia sekä AWS-rajapintoja. Työsuhteen loppupuolella toimin Leadina ja ylläpidin sekä kehitin useita asiakasohjelmia yksin. Olin sovellusten tekninen omistaja, joka muunsi kehitystarpeet tekniseen muotoon. Pandemian vuoksi vuonna 2020, velvollisuuteni päättyivät Firstbeatilla tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Firstbeatista minulla on vain hyvää sanottavaa. Nuorekas ja yrittelijäs yhteisö hyvillä työkavereilla höystettynä!

🧑‍🎓 Uusia tuulia YAMK-opinnoissa Turussa (2021)

Hetken aikaa työttömänä oltuani mietin mitähän sitä seuraavaksi tekisi. Ensialkuun päätin toteuttaa yrittäjän haaveeni ja käytin hyväkseni valtion tukeman 4kk yrittäjyyskokeilun liiketoiminnan suunnitteluun. Yhden lyhyen toimeksiannon teinkin, mutta yritykseni markkinointi oli aivan lapsen kengissä ja tuntui vaikealta. Tästä johtuen päätin ottaa aikalisän ja lähteä opiskelemaan YAMK-tutkintoa etäopintoina Turun ammattikorkeakouluun. Tutkinnon nimi oli Ohjelmistotekniikka ja ICT. Opinnoista jäi käteen mm. seuraavia asioita:

💯 Arde Media (2021 - NYT)

Perustin Arde Median jo vuonna 2018, koska halusin toteuttaa Facebook integraation yhteen Android -sovellukseeni ja sitä varten tarvittiin yritys. Arde Median nimelle selitys tulee tässä: Arde on yksi lempinimeni ja Media viittaa niin ohjelmistohommiin kuin video- ja kuvankäsittelyyn. Yrittäjänä olen vielä tuore kasvo, mutta tästä eteenpäin suuntana on täysipäiväinen yrittäjyys B2B-kentällä ohjelmisto-osaamistani hyödyntäen.

Jätä tykkäys!

0

Kirjoittaja

avatar

Moro, mä oon Arttu Isopahkala! Olen Full Stack -ohjelmistokehittäjä ja Arde Median yrittäjä. Asun tällä hetkellä Tampereella ja tarjoan ohjelmisto-osaamistani muille yrityksille web- ja mobiilisovelluskehityksen parissa.